MIA's smedja

Silver - finhalt och stämplar

· 165 ord · ungefär en minut

Silver är ett fantastiskt material – håller bra, går att återvinna, är vackert och så roligt att arbeta med! För att få fram de bästa egenskaperna legeras (blandas) rent silver som annars är mjukt med andra metaller, mestadels koppar. I mina silversmycken använder jag det som kallas sterling silver och som består av 925 tusendelar rent silver. Äkta silver och silver 925 är också benämningar för sterling silver.

På alla mina smycken där stämpeln får plats sitter den, finhaltsstämpeln 925. Tillsammans med min namnstämpel MAK, som står för Mia Andersson Killeberg, visar den att jag garanterar att smycket rakt igenom består av just silver 925. Sargenta, som är min leverantör av plåt och tråd, lovar dessutom att minst 90 % av det silver de levererar är återvunnet.

En svensk namnstämpel består av två eller flera versaler i rektangulär sköld och måste vara godkänd och registrerad av tillsynsmyndigheten SWEDAC för att få användas. Är du nyfiken på vem som gjort ett smycke finns ett register här.