MIA's smedja

Om mig och min smedja

Under tio år arbetade jag som svetsare i industrin. Det var skitigt och tungt, men jag älskade känslan av att styra smältan dit jag ville och den där karaktäristiska lukten av svetsrök och het metall. Med tiden började jag utforska vad jag kunde hitta på med det som hamnade i containern. Skrot. Bitar av plattjärn och kasserade svetspinnar blev grovhuggna stjärnor - och inspirationen till att starta MIA´s smedja. Att tända svetsen gör mig fortfarande lycklig!

Mia Andersson heter jag, är uppvuxen i östgötska Ydre och bor sedan många år i Killeberg i norra Skåne. I utkanten av byn ligger Killeboda, där katterna Elsa och Majsan har sina jaktmarker, min man Per sina odlingar - och jag min egen smedja!

Med svets, slip och slägga som främsta verktyg tillverkar jag änglar, träd och klot. Fortfarande använder jag så långt det är möjligt skrot som grund, till exempel tunna rundjärn som använts som emballage. Överblivet och tillvarataget hjälper materialet till att göra varje skapelse unik.

Mina smycken smider jag i återvunnet silver 925. Allt görs för hand och inget exemplar blir det andra riktigt likt.

Jag önskar att mitt hantverk ska göra nytta där det hamnar. Att det ska påminna om att visa omtanke, om sig själv såväl som om andra. Kärlek, styrka, glädje eller tröst – vad än man just då behöver!


Svetsbänken i MIA´s smedja
I silversmedjan
silverängeln Alva på bänken hos MIA´s smedja

MIA´s smedja

Killeboda 506

283 76 Killeberg

073-4048747

[email protected]